Wyposażenie warsztatu
- Anno1506
Wyposażenie warsztatu

- kochana
Re: Wyposażenie warsztatu
- jula9201
- Roksanka231
Post autor: Roksanka231 »
- AdamCz
Post autor: walórian »
Post autor: kłapecki »
- Samanta

Post autor: pawełkąkiel »

- milka
Post autor: matusz ą »
Post autor: buliś »
Post autor: aniś »
Post autor: Zajączb »
Post autor: Kryśkaś »
Post autor: Piotruś »
Post autor: Waldek Jurewicz »
Dlatego serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego https://e-trel.pl
Lutownice grzałkowe (oporowe) najczęściej używamy do lutowania małych podzespołów elektronicznych (SMD), prac modelarskich, napraw biżuterii, wycinania plastiku lub styropianu. Odmianą lutownicy grzałkowej jest lutownica kolbowa, która sprawdza się w przypadku tzw. lutowania twardego: dużych powierzchni blach, elementów dekarskich, rur miedzianych, rynien, wyrównywania karoserii i spajania witraży.
Przy wyborze lutownicy ważna jest również jej moc, temperatura, jaką osiąga grot, co z kolei ma przełożenie na temperaturę topnienia spoiwa.
Należy pamiętać, że im większa jest moc lutownicy, tym szybciej będzie ona osiągała wysoką temperaturę.
Lutownice o niższej mocy (poniżej 100W) nadają się do spajania drobnych części elektronicznych, elektroniki precyzyjnej, czyli napraw m.in. telefonów komórkowych, tabletów, laptopów. Minimum 100W wystarczy do lutowania grubszych kabli, wycinania plastiku i styropianu, wypalania w drewnie, prac naprawczych w warsztacie samochodowym itp.
Lutownice o mocy powyżej 400W sprawdzą się np. przy łączeniu lub wyrównywaniu blach.
Lutowanie to sposób łączenia metali spoiwem, którego temperatura topnienia musi być niższa aniżeli temperatura topnienia łączonych metali.
Temperatura pracy lutownicy uzależniona jest także od wybranego lutu, czyli spoiwa. Rozróżniamy tu dwa rodzaje lutowania: miękkie i twarde.
Lutowanie miękkie odbywa się w temperaturach poniżej 450oC (najczęściej około 250oC) i ma zastosowanie w elektronice, elektroinstalatorstwie, elektrotechnice np. do lutowania obwodów płytek drukowanych, prac modelarskich, w drobnych naprawach domowych.
W lutowaniu miękkim stosuje się luty (spoiwa) potocznie zwane cyną. Tak naprawdę jest to stop cyny (zwykle 60%) z innymi topnikami, jak srebro czy miedź.
Lutowanie twarde odbywa się w temperaturach od 450oC wzwyż i służy do łączenia m.in. blach ocynkowanych czy ze stali szlachetnej.
Stosuje się tu luty (spoiwa) w postaci stopów mosiądzu lub srebra
Post autor: johnnyb »
Post autor: kot »
No ja nie znam tej firmy, ale ogólnie wydaje mi się, że warto zadbać o odpowiednie wyposażenie. A skoro tak, to pomocny może się okazać taki myk jak wyłącznik ciśnieniowy. Wiem, że macie pojęcie do czego on służy. W dużej mierze znajdziecie je tylko w hydroforach. Niemniej uważam, że to dobry plan dla was.Anno1506 pisze: ↑08 lis 2019, 15:28 Cześć, wiecie może gdzie znajdę najlepsze urządzenia do wyposażenia warsztatu? Mam miejsce, na oku już używane podnośniki, a także duży wydajny kompresor (http://www.arbatech.pl/) i chcę ruszyć dalej.![]()
- women89
- Dorian
Dodam, ze klucze oraz inne drobniejsze narzędzia, warto jest zamawiać w sklepach online, od siebie mogę zarekomendować:
https://buythis.pl/warsztat/narzedzia-r ... oczkowe-2/
Zresztą powinni doradzić co się najlepiej przyda w warsztacie.
Post autor: wiktoria7757 »
Post autor: Sławomir »
Post autor: dajmond »